Hoe onderhoud ik mijn FRA leder producten?
Aanschaf:
F.R.A.® lederproducten zijn handgemaakt uit natuurlijke materialen. Kenmerkend daarvoor kunnen kleine oneffenheden in materiaal of structuur zijn. Juist gebruik en goede verzorging van dit natuurlijke materiaal garanderen je er lang plezier van te kunnen hebben. Deze toelichting, gericht op het reinigen en voeden van leder draagt daaraan bij, lees hem daarom aandachtig door. Elk F.R.A.® product van leder krijgt alvorens het het magazijn verlaat een kwaliteitscontrole en een ledervoeding mee. Het is aan te bevelen om deze verzorging, voor het 1e gebruik, te herhalen. Becidor & F.R.A. wenst je veel en lang plezier van je aanschaf toe.
Invloeden op duurzaamheid:
Leder is een sterk natuurproduct. Aspecten als gebruik, krachtuitoefening, wrijving, schurend stof, vuil, zweet, mest, zonlicht en bijvoorbeeld overvloedig veel water, beschadigen het lederoppervlak en de daaronder liggende lederstructuur. Deze in het gebruik optredende bedreigingen veroorzaken (haar) scheurtjes in de afgewerkte bovenlaag en tasten de structuur aan. Zonder de juiste verzorging van het leder werken deze bedreigingen al zeer snel, funest in op de kwaliteit en dus op de duurzaamheid van het leder.
Onderhoud algemeen:
Leder als natuurproduct moet je, zelfs bij niet-gebruik, regelmatig reinigen en met name voeden om het in conditie te houden, dit om vroegtijdige buitengewone slijtage tegen te gaan. Het is belangrijk om biologische of synthetische lederverzorgingsproducten van een goede kwaliteit te gebruiken. Algemene huishoud producten als slaolie en huishoudreinigers tasten leder aan en zijn dus beslist ongeschikt! Lederverzorgingsproducten zijn ontworpen om in leder, dus om in huid te trekken, pas dus op voor overgevoeligheid van je eigen huid.
Onderhoud, reinigen:
Eigenlijk zou na elk gebruik verzorging goed zijn, op zijn minst echter vraagt het product van leder bij intensief gebruik toch wekelijks om een verzorgingsbeurt. Je begint met reinigen. Teneinde in alle hoekjes en gaatjes te kunnen komen dien je het als eerste volledig uit elkaar te nemen. Reinigen doe je met vochtige doek of spons waarbij je gebruik maakt van lederreiniger, ook wel onder de naam zadelzeep in de handel, zo verwijder je vuil en vet en maak je de poriën in het leder weer open, dit om daarna met een verzorgingsproduct het leder te kunnen voeden. Zadelzeep moet je spaarzaam gebruiken, immers het is vet onttrekkend en teveel ervan zou ook de natuurlijke vetten aan de lederstructuur kunnen onttrekken. Er zijn varianten in zadelzeep of lederreiniger. Lees altijd goed het gebruiksvoorschrift van de aangekochte zadelzeep of lederreiniger en volg dat op.
Onderhoud, voeden, olie of vet?
Afhankelijk van zijn soepelheid heeft leder altijd een zekere mate van voeding nodig. Goed is het om leder direct na het reinigen te voeden, vetten en oliën trekken dan goed in. Afhankelijk van de afwerking, er zijn naturel, gladde en meestal eenzijdig gedekte lederafwerkingen, zal ledervet of lederolie snel of minder snel intrekken. De onderzijde van leder is over het algemeen minder glad of zelfs ongedekt en daardoor poreuzer, hier trekt een olie of vet gemakkelijk in. Is, na uitgesteld onderhoud of langdurig niet-gebruik, het leder door uitdroging hard en stug geworden dan zullen één of meer voedingen d.m.v.
van olie het leder eerst weer soepel moeten maken om vervolgens weer op voeding met vet over te kunnen gaan. Het spreekt voor zich dat een voeding met olie direct dieper doordringt dan een voeding met vet. Besef dat overmatige olievoeding, het leder waar krachten op worden uitgeoefend, zeer kwetsbaar maakt voor uitrekking. Bovendien zal het overmatig gebruik van olie, intrekking in eventueel aanwezige kunststoffen (bijv. schuim inlages) en stiksels tot gevolg hebben, deze zullen daardoor onherstelbaar beschadigen. Bij echt regelmatig onderhoud zal een spaarzame vetvoeding altijd toereikend zijn. Vetten zijn er in diverse tinten, gebruik altijd een passende tint teneinde een egaal kleuroppervlak na te streven. Verstandig kan het zijn een kleur inwerkingstest te doen op een minder zichtbare plaats.
Onderhoud, nabewerking:
Na poetsen doe je met een droge, schone doek, daarna laten drogen, niet in de zon. Opbergen in een niet vochtige, donkere ruimte klaar voor volgend gebruik.