Is bitloos paardrijden vriendelijker als met bit?
Voordat we deze vraag gaan beantwoorden eerst even dit:
De ruiterhand:
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt. Er is maar één factor die een negatieve invloed kan hebben op het bit en de bitloze optoming en dat is de ruiterhand. Die trekt, voert er kracht op uit of zet druk. De ruiterhand kan zowel bij bit als bitloze optomingen een vervelend gevoel overbrengen op het paard of het paard zelfs pijn doen. Paardvriendelijk rijden begint dus bij het trainen van een zachte/fijne ruiterhand.
Verschil tussen bit en bitloos:
Een bit is een metalen object wat in de paardenmond ligt, bovenop de spitse onderkaken met daaroverheen een dun laagje tandvlees en ertussen de tong. Bij een bitloze optoming heeft het paard geen bit in de mond maar een riem rond zijn hoofd ter hoogte van de neus. Deze riem is vaak van leer en is daardoor zachter als een metalen bit. Daarnaast is de neus van het paard ook bekleed met haar, waardoor deze iets meer beschermd is tegen druk van de neusriem, als wanneer de neus alleen huid zou hebben. Als je de neusriem van een bitlooshoofdstel van metaal zou maken is deze net zoals hard als een bit (wij hebben geen hoofdstellen met metalen neusriem). Omdat de afwerking van een neusriem vaak zachter is als een bit is een bitlooshoofdstel in de basis (de ruiterhand niet meegenomen) vaak een zachter hulpmiddel als een bithoofdstel. Tevens omdat de neus van het paard iets meer beschermd is tegen druk als de onderkaak.
Meer informatie over bit en bitloos? Kijk dan eens HIER.
Bitloze systemen:
Als je bitloos wil gaan rijden moet je direct een moeilijke keuze maken. Er zijn namelijk inmiddels vele verschillende soorten bitloze systemen te koop. Graag leggen we hieronder de verschillende systemen uit, ze zijn gekenmerkt met behulp van nummers en kleine letters. Deze nummers en kleine letters vindt je ook terug bij alle bitloze artikelen in onze webshop, zodat je snel kan herkennen wat voor soort bitloos systeem het is.
- Halsringen, bijna geen bitloze optoming meer te noemen. Rijden met alleen hulpen geven op de hals van het paard. Hiervoor dient het vertrouwen tussen ruiter en paard en de communicatie optimaal te zijn. Rijden met zit als communicatiemiddel is voor het rijden met halsring van groot belang.
- Sidepull, een sidepull is een neusriem waaraan twee teugels zijn bevestigd. Aan de neusriem zitten verder geen bijzonderheden, daardoor komen jouw hulpen alleen terrecht op de neus. Wil je links dan ervaart je paard aan rechterkant van zijn neus lichte druk (afhankelijk van je ruiterhand) en andersom hetzelfde. Bij een overgang terug ervaart het paard op de volledige bovenkant van zijn neus druk.
- Bosal, de bosal is een bitloze optoming die zijn oorsprong kent bij de indianen. De bosal is geen riem maar een soort ring in de vorm van een drubbel rondom de neus van het paard, de punt van de drubbel is naar de grond gericht. Aan de onderkant worden de teugels (mecate) bevestigd. Het systeem is gebasseerd op ontspannen teugels, je beweegt met ontspannen teugels de druppel naar links of rechts om het paard te sturen.
- Kingekruist, ook het kingekruiste systeem werkt in op de neus. Maar in dit geval zijn de riempjes aan de onderkant van de neus gekruist en hieraan de teugels bevestigd. Hierdoor kan je bij een overgang terug de neus insnoeren als je hard aan de teugels zou (moeten) trekken. Het paard ervaart dus bij een overgang terug volledig rondom de neus druk.
- Kaakgekruist, een kaakgekruist bitlooshoofdstel heeft ook invloed op de kaken, wangen en nek van het paard. De teugels lopen door ringetjes aan de neusriem onder het hoofd door, kruisen daar en zijn bevestigd aan het kopstuk. Dit betekend dat als je linksaf wilt je paard rechts op zijn neus druk ervaart, op zijn rechter wang een ook nog een beetje achter zijn oren. De druk die jij met je ruiterhand geeft wordt hierdoor verspreid over verschillende plekken op het paardenhoofd sommige paarden vinden dit prettig, zacht. Maar soms werkt het voor paarden ook weleens verwarrend.
- Hackamore, ook een hackamore bitlooshoofdstel is weer een hoofdstel met druk op de neus. Echter de inwerking is scherper als de bovenstaande beschreven bitlozehoofdstellen. Dit komt door de hackamore schaartjes die in het bitloze hoofdstel zitten. Deze schaartjes hebben een heftboomwerking, hoe groter de schaar hoe groter de heftboomwerking. Hulpen die je geeft met je hand worden dus versterkt door de hackamore schaar en hebben dus meer inwerking op je paard.
a. Overgangshoofdstel, als je begint met bitloosrijden is het soms fijn om ook een bit te hebben. Bijvoorbeeld bij een buitenrit. Hoofdstellen die achter het nummer een "a" hebben staan kun je bitloos en met bit tegelijkertijd gebruiken.
b. Bit en bitloos, misschien bevalt bitloosrijden wel helemaal niet, dan is het zonde als je daarvoor speciaal een hoofdstel hebt gekocht. Uiteraard kan je het hoofdstel weer verkopen, maar er zijn ook modellen die je ook ipv bitloos met bit kan gebruiken. Deze hoofdstellen hebben achter het nummer een "b" staan.